کارشناس مسائل بین الملل گفت: شکایت ایران از آمریکا در دیوان بین المللی دادگستری یک شمشیر دو لبه است که هم میتواند به نفع و یا به ضرر ما باشد.
عباس مقتدایی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره شکایت ایران از آمریکا به دلیل اعمال مجدد تحریمهای یک جانبه آمریکا علیه کشورمان در دیوان بین المللی دادگستری اظهار کرد: اقدام وزارت امور خارجه ایران برای پیگیری حقوقی موضوع یک حرکت رو به جلو و در عین حال دارای ابعاد مختلفی است که باید به نحو شایسته به آن توجه شود.
وی با بیان اینکه وزارت امور خارجه باید حساب شده، با برنامه دقیق و پیگیرانه عمل کند و از تمام توان حقوقی خود و حقوقدانهای مجربی که به قوانین بینالمللی آگاهی دارند بهره گیرد ادامه داد: در این صورت آقای ظریف ممکن است بتواند در فضای بینالملل که متأثر از نفوذ حداکثری قدرتهای بزرگ است، بخشی از حقوق ایران را اعاده کند.
مقتدایی با بیان اینکه این موضوع یک شمشیر دولبه است که اگر موارد پیش گفته در خصوص آن رعایت نشود، میتواند ضد خود را تولید کند، تصریح کرد: براساس مبانی حقوق بینالملل موضوعی از سوی دیوان بین المللی دادگستری مورد بررسی قرار میگیرد که یا طرف مقابل نیز آمادگی و رضایت خود را برای رسیدگی به آن اعلام کند و یا اینکه قبلا میان دو کشور معاهده و توافقنامهای امضا شده باشد که براساس آن هر دو پذیرفته باشند که در صورت اختلاف در موضوع مورد نظر دیوان بینالمللی دادگستری صلاحیت رسیدگی داشته باشد.
نماینده اسبق اصفهان در مجلس اظهار کرد: وزارت امور خارجه ایران اگر کوچکترین بیاحتیاطی در این زمینه مرتکب شود ممکن است همانگونه که در سالهای گذشته مثلا در جریان بیانیه الجزایر کشور دچار برخی خسارت ها، زحمات و دردسرهایی شد، این بار نیز خسارتهایی شامل حال ما شود.
کارشناس مسائل بین الملل با تاکید بر اینکه وزیر امور خارجه باید در بالاترین حد ممکن از حقوقدانان متخصص که به معاهدات بین الملل و ابعاد مختلف موضوع اشراف کامل دارند استفاده کند تصریح کرد: در این باره حتی ممکن است دامنه این افراد از حقوق بینالملل فراتر رود و بخشی از ابعاد سیاسی و اقتصادی را دربر گیرد.
مقتدایی با بیان اینکه این ذهنیت خوش بینانه نسبت به اعلام وزارت امور خارجه و آقای ظریف وجود دارد که ابعاد مختلف موضوع به طور کامل از سوی ایشان لحاظ شده است افزود: موضوعات حقوق بینالملل آنگونه نیست که براساس احساس و یا رویکردهای صرفا سیاسی و یا موضوعات مرتبط با مباحث داخلی طرح شود.
وی با اشاره به اینکه هنگامی که در عرصه بینالملل اقدامی حقوقی در بالاترین سطوح صورت میگیرد باید همه جوانب امر لحاظ، از مجربترین افراد بهرهگیری و به چندجانبه و چندبُعدی بودن موضوع توجه شود ادامه داد: در غیر این صورت ممکن است در یک بخش به نفع ما تمام شود، اما همزمان در چند بخش دیگر متضرر شویم.
کارشناس مسائل بین الملل با تاکید بر اینکه مسائل مطرح شده، مباحث ساده مرتبط با حقوق بینالملل است که حتما وزارت امور خارجه و آقای ظریف به آنها توجه ویژه داشتهاند گفت: اما اگر موضوع ابعاد جدیتری به خود بگیرد، باید تیم ویژهای از حقوقدانان بینالمللی که حتی در صورت ضرورت شامل مشاورین غیر ایرانی هم می تواند باشد تا با همکاری با معاونت حقوقی رئیس جمهور و بخشهای مرتبط در وزارت امور خارجه این حق ملت ایران را دنبال کنند.
مقتدایی با بیان اینکه دولت آمریکا با نقض برجام و خروج از آن قواعد آمره حقوق بینالملل نظیر حسننیت و اصل وفای به عهد را به عنوان یک اصل پذیرفته شده در عرصه بین المللی زیر پا گذاشته است ادامه داد: ترامپ و آمریکا با این اقدام عدم پایبندی خود به معاهدات بین الملل را بار دیگر ثابت کرده اند.
کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: ممکن است آمریکا با بهرهگیری از توان و قدرت حقوقی و نفوذ خود در عرصه بین الملل سازمان ملل متحد و به تبع آن دیوان بینالمللی دادگستری را تحت تاثیر قرار دهد.
نظرات شما عزیزان:
برچسبها: پاتوق رضا